wtorek, 21 listopada 2017

Szpinakowe pesto z rukolą i mozzarellą

Pesto to jeden z moich najłatwiejszych sposobów na przygotowanie sycącego i szybkiego posiłku z makaronem w roli głównej. Ja dzisiaj przyrządziłam pesto w trochę takiej ala' wersji zastępując twardy ser żółty mozzarellą i pomijając orzeszki pinii, które uznaje się za jeden z głównych składników klasycznego pesto. Moja wersja bardzo mi smakowała i mogę ją szeroko polecić.


Składniki: (2/3 porcje)
70 gr rukoli, 50 gr świeżego młodego szpinaku
1/2 kulki mozzarelli light, 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz
250 gr makaronu typu łazanki
kilka listków bazylii i plasterek cytryny do dekoracji



Sposób przygotowania:
Rukolę, szpinak, ser i sok z cytryny zmiel blenderem. Dodaj soli i odstaw w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj makaron lekko al'dente. Do gorącego makaronu dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
Porcję wyłóż na talerz i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Danie udekoruj plastrem cytryny i listkami bazylii.


W mojej wersji makaron podałam ze smażonymi krewetkami na odrobinie masła.
Smacznego...

3 komentarze:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)