Kolejny pomysł na rozgrzewającą zupę z mlekiem kokosowym w roli głównej.
Tym z makaronem ryżowym i pulpetami z kurczaka.
Tym z makaronem ryżowym i pulpetami z kurczaka.
Składniki (2/3 porcje):
Pulpety: 300 gr mielonego fileta z kurczaka, 2 ząbki czosnku (drobno siekane), papryka słodka
kmin, sól morska, zielona szczypior z cebulki (drobno siekany) , pieprz czarny, olej rzepakowy
Zupa: 100 gr makaronu ryżowego, 1/2 pora, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera
ząbek czosnku, olej kokosowy, łyżeczka świeżej tartej skórki z cytryny, 1 łyżka sosu rybnego
trawa cytrynowa, kurkuma, sól morska, pieprz biały, puszka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Składniki na pulpety dokładnie wymieszaj. Dłonie wysmaruj olejem i wyrabiaj pulpety. Smaż na odrobinie oleju. Gdy pulpety się zarumienią przełóż je na około 10 minut do piekarnika (190 stopni ).
Warzywa pokrój w słupki i podsmaż na oleju kokosowym. Gdy warzywa się zarumienią polej je sosem rybnym. Warzywa zalej 500 ml wody. Do wywaru dodaj mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Zupę gotuj kilka minut na małym ogniu. W tym czasie makaron ryżowy zaparz we wrzątku i przełóż do zupy razem z pulpetami. Podawać od razu.
Zupę udekorowałam listkami roszpunki i ziarnami słonecznika oraz dyni.
Smacznego...
Bardzo smaczna zupka :) Chętnie bym zjadła taką miseczkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa, lubię dodatek mleczka kokosowego, dzięki któremu zupa jest bardziej kremowa :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki to mi teraz trzeba :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa zupka:) Uwielbiam mleczko kokosowe:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie! :-)
OdpowiedzUsuń