niedziela, 30 kwietnia 2017

Dorada z zielonymi warzywami i nutką cytrynową...

Dziś pomysł na kolację, która z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Nie dość, że pyszna to lekka i zdrowa. Miło zaskakuje smak ziemniaków i cukinii pieczonej z dodatkiem cytryny. To ciekawe jak jeden plasterek cytryny może uszlachetnić smak pieczonych warzyw. Sama dorada jest moją ulubioną rybą, ponieważ nie wymaga wiele pracy, a jej smak jest bardzo szlachetny.
Taka kolacja ma wspaniałą prezencję.
Zachęcam do przygotowania...


Składniki (2 osoby):
1 dorada, 10 mini ziemniaków włoskich, 6 mini szparagów
3 plastry cytryny, 1 sałata Pac Choi, 
szczypior z zielonej cebulki, 1/2 małej cukinii
150 gr brokułu, sól morska, sól do ryb, cayenne
2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, podziel na połówki i włóż do wrzącej wody na 5 minut.
Po tym czasie odcedź je i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do ziemniaków dodaj plastry cukinii i jeden plaster cytryn . Warzywa dopraw solą, cayenne i olejem. Przełóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Po 25 minutach do piekarnika włóż rybę doprawioną solą do ryb, masłem i sokiem z cytryny. Rybie wystarczy 15/17 minut pieczenia.

Około 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków i ryby do gotującej się wody włóż sałatę, brokuły i szparagi. Gotuj 3/4 minuty odcedź i podawaj z pieczonymi warzywami obok ryby i opcjonalnie sosu czosnkowego.
Mój sos czosnkowy przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego light i 2 ząbków czosnku.
Danie polecam posypać zielonym szczypiorem.

Smacznego...

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rybki, a Twoja propozycja jest mega apetyczna :) Zdjęcia śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam bo naprawdę warto:)Rybka pyszna ale to ziemniaki pieczone z cukinia i plastrem cytryny podbiły moje podniebienie:)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy ten obiad pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Czasem mnie nachodzą takie spontaniczne pomysły :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna rybka, chętnie skusiłabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz i polecam :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię doradę. Twoja wygląda bardzo smacznie. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)