Klasyczny pomysł na niedzielny obiad w zupełnie nowym wydaniu...
Soczyste ruloniki z kurczaka smażone na oleju kokosowym. Smakowo fajnie komponują się z baby marchewką i brokułami. Żeby było treściwie dodałam tradycyjne niedzielne kluski śląskie w trochę innym kształcie. Zaletą tak przygotowanie medalionów jest oszczędność czasu na kulaniu klasycznych kluseczek. Medaliony przełożyłam delikatnych sosem z suszonych pomidorów i kaparów. Jeśli chodzi o przyprawy tym razem stawiam na prostotę. Potrzebujesz jedynie soli morskiej i białego pieprzu.
Bo w mojej kuchni przede wszystkim liczy się wyobraźnia i smak.
Składniki (4 porcje):
1 filet z kurczaka, 3 łyżki tartej mozzarelli, 100 gr baby marchewki (mrożona lub świeża)
150 gr brokułu, 2 łyżeczki oleju kokosowego, mix ulubionej baby sałaty
2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka kaparów, 3 łyżki śmietanki 7 %
1 łyżeczka masła, medaliony z ziemniaków przepis na medaliony
1 mała drobno siekana cebula, 1 jajko, łyżka mąki pszennej, łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść i podziel na 4 część. Kawałki kurczaka ubij na płasko, posól, popieprz, wyłóż serem i zwiń w ruloniki. Ruloniki kolejno obtocz w mące, bułce i jajku. Mięso przyrumień na oleju kokosowym i pod przykryciem przełóż do piekarnika na 20 minut (180 stopni C).
Sposób przygotowania sosu:
Na patelni podsmaż drobno siekane suszone pomidorki i kapary. Po chwili dodaj cebulę i masło. Gdy cebulka się zarumieni całość zalej 200 ml wody i gotuj na małym ogniu aż większość wody wyparuje (ok 10 minut). Warzywa zmiel blenderem. Sos zabiel śmietanką w temperaturze pokojowej. Po redukcji wody sos powinien osiągnąć właściwą konsystencję.
Baby marchewkę i brokuły gotuj 4/6 minut we wrzącej wodzie. Warzywa odcedź i podsmaż na pozostałym oleju kokosowym. Obiad podaj inspirując się zdjęciami powyżej i własną wyobraźnią.
Całość polecam posypać bułką tartą smażoną na oleju kokosowym. Nie zapomnij o sałacie.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)