Takie małe, a tak cieszą. Domowe batoniki zbożowe z suszonymi owocami. Zrobione na bazie wielu ziaren z domieszką gorzkiej czekolady. Idealne na przekąskę, którą zawsze możesz mieć przy sobie. Źródło witamin i błonnika w pysznej postaci.
Składniki (10 batoników):
- 1 jajko, 1 banan (zmielony blenderem)
- 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 tabliczki drobno siekanej gorzkiej czekolady (70%)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. mąki owsianej3/4 szkl. zmielonego crunchy czekoladowego
- 1łyżka łupanego słonecznika suszone banany, żurawina, jabłka, migdały, orzechy włoskie, daktyle
Sposób przygotowania:
Jajko
z musem bananowym ubić na puszystą masę. Do masy dodaj masło i olej.
Miksuj 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki.Wyrób masę. Gdyby masa była
zbyt kleista dodaj łyżkę mąki. Uformuj batoniki. Na wierzch batoników
wyłóż dodatki. Możesz też dodać trochę do masy... Piecz 20/25 min.
(zależy od grubości batoników) w temp. 180 stopni C
Smacznego
Uwielbiam takie batoniki Alu /ja akurat jak mam mało czasu to robie bez pieczenia są na blogu wspaniały przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuń