sobota, 22 kwietnia 2017

Domowe batoniki zbożowe z bananem

Takie małe, a tak cieszą. Domowe batoniki zbożowe z suszonymi owocami. Zrobione na bazie wielu ziaren z domieszką gorzkiej czekolady. Idealne na przekąskę, którą zawsze możesz mieć przy sobie. Źródło witamin i błonnika w pysznej postaci.

Składniki (10 batoników):
  •  1 jajko, 1 banan (zmielony blenderem)
  •  1 łyżka masła, 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 tabliczki drobno siekanej gorzkiej czekolady (70%)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 szkl. płatków owsianych 
  • 1/2 szkl. mąki owsianej3/4 szkl. zmielonego crunchy czekoladowego
  • 1łyżka łupanego słonecznika suszone banany, żurawina, jabłka, migdały, orzechy włoskie, daktyle


Sposób przygotowania:
Jajko z musem bananowym ubić na puszystą masę. Do masy dodaj masło i olej. Miksuj 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki.Wyrób masę. Gdyby masa była zbyt kleista dodaj łyżkę mąki. Uformuj batoniki. Na wierzch batoników wyłóż dodatki. Możesz też dodać trochę do masy... Piecz 20/25 min. (zależy od grubości batoników) w temp. 180 stopni C



Smacznego


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie batoniki Alu /ja akurat jak mam mało czasu to robie bez pieczenia są na blogu wspaniały przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)