sobota, 22 kwietnia 2017

Domowe batoniki zbożowe z żurawiną i daktylami

Takie małe, a tak cieszą podniebienie. Tym razem domowe batoniki zbożowe z suszonymi owocami żurawiny i daktyli. Batoniki na bazie wielu ziaren z domieszką gorzkiej czekolady. Idealne na przekąskę, którą zawsze możesz mieć przy sobie. Źródło witamin i błonnika w pysznej postaci.


Składniki (10 batoników):
1 łyżeczka prażonego sezamu, 30 gr siekanych orzechów włoskich
1 łyżka ziaren słonecznika, 60 gr prażonych płatków orkiszowych
50 gr prażonych płatków owsianych, 1 łyżeczka migdałów, 1 jajko
1 łyżka nasion chia, 50 gr masła, 3 łyżeczki cukru brązowego, 1 łyżka mąki ryżowej
po 1 garść suszonej żurawiny i daktyl, 2 łyżeczki tartej gorzkiej czekolady


Płatki owsiane i orkiszowe upraż na gorącej patelni. Suszone daktyle posiekaj na małe kawałki.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i miksuj trzy minuty na wysokich obrotach. Do puszystej masy maślanej dodaj pozostałe składniki. Całość dobrze połącz ręką. Z gotowej masy za pomocą noża uformuj na papierze do pieczenia batoniki . 


Piecz około 25/30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Pięć minut przed końcem pieczenia kilka wybranych batoników posyp gorzką czekoladą.
Batoniki przechowuj w zamkniętej puszce.
 Najlepiej smakują kolejnego dnia...


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie batoniki Alu /ja akurat jak mam mało czasu to robie bez pieczenia są na blogu wspaniały przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)