poniedziałek, 13 marca 2017

Ziemniaczane medaliony z kurkumą w wiosennym wydaniu z pulpetami z kurczaka

Dziś proste składniki podane w miłej dla oka kombinacji 
z rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi. Kluseczki w formie medalionów z kurkumą powstałe z włoskich ziemniaków idealnie smakują z mięsem mielonym z kurczaka w formie pulpetów.


Składniki:
6 małych włoskich żółtych ziemniaków, 100 gr gotowanego brokułu
  1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej, 1 żółtko, 1 łyżeczka kurkumy(opcjonalnie)
1 łyżka oleju rzepakowego

Do smaku i dekoracji: 
rzodkiewka, liście rzodkiewki i pomidorki koktajlowe


Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj do miękkości i przepuść przez praskę. Gniecione ziemniaki wymieszaj z żółtkiem, oliwą i kurkumą.  Masę ziemniaczana połącz z mąką. Z ciasta uformuj gruby rulon, który bezpośrednio przed gotowanie pokrój na medaliony i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty na małym ogniu. Pozostaw w gorącej wodzie jeszcze przez 3/5 minut po odstawieniu kluseczek.

Podawaj z ciepłymi pulpetami i gotowanym brokułem. Na medaliony ułóż kawałki pomidorków.
Obiad posyp tartą rzodkiewką... Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)