środa, 5 kwietnia 2017

Okrągłe cukinie faszerowane ryżem, kurczakiem i papryką

Dziś pieczona cukinia faszerowana potrawką z kurczaka, papryki i dojrzałych pomidorów. 
Tym razem wybrałam okrągła cukinię. Ze względu na swój kształt idealna do faszerowania.
Jeśli chodzi o smak, trochę delikatniejsza od tradycyjnej cukinii. Równie pyszna dla koneserów kabaczków.


Składniki:
200 gr fileta z kurczaka, 4 okrągłe cukinie, olej kokosowy
1/2 czerwonej papryki, 100 gr ryżu jaśminowego, 1 pomidor
3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła, papryka słodka, papryka cayenne
biały pieprz, oregano, bazylia, 3 łyżki tartego żółtego sera, sól morska

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj lekko al-dente (7 minut). Odkrój wierz warzywa, jak na zdjęciu powyżej. Delikatnie małą łyżeczką wydrąż miąższ, który wykorzystasz do farszu. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę. Do każdej cukinia nałóż odrobinę masła i piecz 30 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C.


W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno krojone kawałki mięsa, wcześniej obficie doprawione przyprawami i gniecionym czosnkiem. Po 15 minutach smażenia dodaj wydrążoną wcześniej cukinię, paprykę i pomidora. Opcjonalnie dolej odrobinę wody. Po kolejnych 10 minutach do farszu przełóż wcześniej ugotowany ryż. Nadzienie przełóż do pieczonych cukinii. Na wierz każdej wyłóż odrobinę tartego sera. Zapiekaj jeszcze 20 minut bez przykrycia w temperaturze 160 stopni C. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)