czwartek, 27 kwietnia 2017

Ala' tajska zupa curry z sosem rybnym, mleczkiem kokosowym i salsą z kurczaka

Taka moja uproszczona wersja tajskiej zupki o lekko orientalnym smaku kokosowym.
Tak, zdecydowanie po mimo curry dominuje smak kokosowy, dzięki mleku i oleju kokosowym.

Składniki:
3 marchewki, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka sosu rybnego
suszona trawa cytrynowa, 165 ml mleka kokosowego
vegeta, ziarna czarnego pieprzu, olej kokosowy, papryka cayenne
1 jajko, imbir (opcjonalnie w proszku)
liście bazylii do dekoracji


Sposób przygotowania:
Marchewki ugotuj do miękkość w lekko osolonej wodzie. Gdy marchewka będzie miękka dodaj odrobinę pieprzu, vegety, imbiru i polędwiczkę z piersi z kurczaka. Gotuj 5 minut na małym ogniu po czym wyjmij warzywa i mięso. Pozostałą część fileta pokrój w średniej wielkość kostkę, dopraw obficie curry i podsmaż na oleju kokosowym. Do smażonego mięsa dodaj 2 pokrojone w kostkę ugotowane marchewki, sos rybny i cayenne. Całość przełóż do wywaru z gotowanej marchewki. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu nie dłużej niż 15 minut. Na patelni z oleju kokosowego podsmaż jajko. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. W między czasie drobno posiekaj polędwiczkę z kurczaka i marchewkę i połącz jako salsę do dekoracji zupy.
Brzmi nieco skomplikowanie ale przygotowanie zupy nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Smacznego...

2 komentarze:

  1. Nie jadłam takiej zupki, ale prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam... Jeśli lubisz smak i aromat mleczka kokosowego zupka z pewnością będzie Ci smakować:)

      Usuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)