czwartek, 2 lutego 2017

Kluseczki faszerowane filetem z kurczaka i marchewką


Jeżeli kochacie wszelkiego rodzaju kluseczki i kopytka- to z pewnością docenicie ten przepis.
Mięciutkie kluseczki faszerowane filetem i marchewką podane ze smażoną szalotką i czosnkiem.


Składniki: (około 15 kluseczek)
400 gr ugotowanych ziemniaków
2 łyżki oleju, 1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 gr fileta z kurczaka,
2 marchewki, 2 szalotki, ząbek czosnku,
suszona pietruszka, sól, pieprz biały, zioła prowansalskie,
olej kokosowy, 1 łyżeczka masła


 Mięso ugotuj z marchewką w lekko osolonej wodzie. 
Na odrobinie oleju i maśle podsmaż siekaną cebulkę i czosnek. Marchewkę i mięso zmiel blenderem.
Do farszu dodaj połowę podsmażonej  cebulki, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę. Do ziemniaków dodaj olej, żółtko i mąkę. Składniki dokładnie wymiesza i formuj placuszki. Na cieście ułóż farsz i każdy placek zwiń w podłużną kluseczkę. Kluseczki wrzuć do wrzątku i gotuj 3/4 minuty na małym ogniu.
Ugotowane polej resztą smażonej cebulki i czosnku.


Kluseczki posyp pietruszką i udekoruj pomidorkiem koktajlowym...
Smacznego

2 komentarze:

  1. Takich kluseczek jeszcze nie jadłam musze zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam:) To taka delikatniejsza wersja tradycyjnych pyz:)

      Usuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)