Jeżeli kochacie wszelkiego rodzaju kluseczki i kopytka- to z pewnością docenicie ten przepis.
Mięciutkie kluseczki faszerowane filetem i marchewką podane ze smażoną szalotką i czosnkiem.
Składniki: (około 15 kluseczek)
400 gr ugotowanych ziemniaków
400 gr ugotowanych ziemniaków
2 łyżki oleju, 1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 gr fileta z kurczaka,
2 marchewki, 2 szalotki, ząbek czosnku,
suszona pietruszka, sól, pieprz biały, zioła prowansalskie,
olej kokosowy, 1 łyżeczka masła
2 marchewki, 2 szalotki, ząbek czosnku,
suszona pietruszka, sól, pieprz biały, zioła prowansalskie,
olej kokosowy, 1 łyżeczka masła
Mięso ugotuj z marchewką w lekko osolonej wodzie.
Na odrobinie oleju i maśle podsmaż siekaną cebulkę i czosnek. Marchewkę i mięso zmiel blenderem.
Do farszu dodaj połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Ziemniaki ugotuj i przepuść przez
praskę. Do ziemniaków dodaj olej, żółtko i mąkę. Składniki dokładnie
wymiesza i formuj placuszki. Na cieście ułóż farsz i każdy placek zwiń w podłużną kluseczkę. Kluseczki wrzuć do wrzątku i gotuj 3/4 minuty na małym ogniu.
Ugotowane polej resztą smażonej cebulki i czosnku.
Kluseczki posyp pietruszką i udekoruj pomidorkiem koktajlowym...
Smacznego
Takich kluseczek jeszcze nie jadłam musze zrobić
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:) To taka delikatniejsza wersja tradycyjnych pyz:)
Usuń