niedziela, 15 stycznia 2017

Sandacz z maślaną marchewką podany obok złocistych medalionów

Pieczony sandacz pokropiony sokiem z cytryny z dodatkiem czosnku i oliwy zawsze smakuje idealnie.
W tej odsłonie podałam go na rzymskiej sałacie z dodatkiem gotowanego brokułu, maślanej marchewki i złocistych medalionów przygotowanych na bazie ziemniaków.
Dla fanów czosnku proponuję dodatkowo podać brokuł z lekkim sosem jogurtowo- czosnkowym.
Nie zapominajmy o ogromnych walorach zdrowotnych czosnku.


Składniki:
4 filety ze skórą z sandacza
sok z 1/4 cytryny, 3 ząbki czosnku
oliwa z oliwy, 1/4 kostki masła
przyprawy do ryby: suszony por, koper, sol morska, różowy pieprz, kolendra
 3 marchewki, brokuł, kilka listków rzymskiej sałaty
350 gr ugotowanych ziemniaków
2 łyżki oleju, 1 łyżka mleka 0,5 % 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżki mąki pszennej
100 ml  jogurtu naturalnego 0 %, 1 łyżeczka vegety


 Sposób przygotowania:
Filety z sandacza przekrój na połówki, dopraw przyprawami, skrop sokiem z cytryny i każdy z płatów delikatnie nasmaruj gniecionym czosnkiem z 1 łyżką masła. (2 ząbki)
Sandacza wyłóż na papierze do pieczenia.
Marchewkę ugotuj na miękko z dodatkiem 1/2 łyżeczki vegety i przekrój wzdłuż długości na dwie równe części. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Do ziemniaków dodaj olej, mleko i obie mąki. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto jest elastyczne, dlatego możesz mu nadać preferowany przez siebie kształt. Ja wybrałam medaliony.


Rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz 15/20 minut.
W między czasie ugotuj kawałki brokułu z dodatkiem pozostałej vegety do optymalnej miękkości. (5 minut) 
Ziemniaczane medaliony wrzuć do wrzącej wody i delikatnie gotuj 2 minuty.
Na innej patelnie powoli zacznij rozpuszczać pozostałą część masła. 
Na maśle podsmaż marchewkę i wcześniej odsączone z wody medaliony.


Jogurt naturalny połącz z 1 gniecionym ząbkiem czosnku uzyskując w ten sposób łagodny sos do brokuł.
Na koniec pozostało Ci tylko ułożyć wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe.
Całość polecam skropić oliwą z oliwek.
Tak przygotowany obiad z pewnością Cię usatysfakcjonuje.

2 komentarze:

  1. Dość pracochłonne, ale fajne i lekkie danie. I dla mnie ważne, podsmażane warzywa. To jest to, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow w restauracji lepiej nie podają !
    +obs

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)