piątek, 6 stycznia 2017

Pulpeciki light z kurczaka z dodatkiem świeżego tymianku

Pulpeciki z kurczaka idealnie sprawdzą się na przystawkę czy jako dodatek do zupy tajskiej na bazie mleczka kokosowego. 
Szczególnie polecam osobą dbającym o linie.

Do przygotowania pulpecików potrzebujesz:
300 gr mielonych filetów z kurczaka
1 małe jajko
3 gałązki świeżego tymianku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz biały, odrobina słodkiej czerwonej papryki
oliwa bądź olej kokosowy do smażenia


Sposób przygotowania:
Do mięsa dodaj jajko, sól, pieprz, paprykę i drobno pocięty tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Po 30 minutach do mięsa dodaj bułkę tartą i uformuj małe pulpeciki.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu 5 minut, następnie duś jeszcze około10 minut pod przykryciem.


Jeśli pulpeciki dodajesz do zupy wystarczy je zarumienić i od razu przełożyć do wywaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)