niedziela, 30 października 2016

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Wspaniałe kruche ciasteczka z  wieloma zdrowymi dodatkami, które osłodzą Ci dzień. Idealne na drugie śniadanie.


Do przygotowania około 15 ciasteczek potrzebujesz:
100 gr masła 83 %
100 ml  jasno brązowego cukru trzcinowego
1 brązowy cukier waniliowy ( 8 gr )
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka łupanego słonecznika
1 łyżeczka siemienia lnianego

Masło w temperaturze pokojowej ubijaj mikserem stopniowo dosypując cukru z cukrem  waniliowym.
Po kilku minutach dodaj jajko i ubijaj minimum 5 minut na średnich obrotach.
Do słodkiej masy dodaj mąkę i sodę po czym dokładnie zmiksuj.
Do powstałej jednolitej masy dodaj płatki owsiane i pozostałe dodatki.
Składniki dobrze połącz i wyłóż na papierze do pieczenia nadając im preferowany przez Ciebie kształt.
Zachowaj przy tym przynajmniej 2 cm odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami.


Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piecz z włączonym termoobiegiem przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz termoobieg i piecz ciasteczka jeszcze około 10 minut aż się odpowiednio zarumienią.

Ciasteczka idealnie komponują się  z kakao i gorąca czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)