poniedziałek, 26 września 2016

Filet z kaczki podany na risotto z dodatkiem sosu z owoców leśnych

Risotto na bazie wywaru z kaczki jest idealnym dopełnieniem filetu z kaczki w sosie teriyaki, którego smak idealnie podkreśla sos z owoców leśnych.


Filet z kaczki oczyść, posól i popieprz. Dokładnie posmaruj 2 łyżkami sosu teriyaki i odstaw na minimum 6 godzin. 
Po upływie tego czasu podsmaż filet z obu stron na rozgrzanej patelni.
Następnie mięso przenieś do piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 180 stopni C.
Tłuszcz powinien się wytopić, a mięso pozostać soczyste.


Do przygotowania risotto przygotuj:
* 200 gr ryżu,
* 1 litr wywaru z  kaczki 
* 2 drobno posiekane cebule
* 2 łyżki masła
* sól, pieprz
* siekana natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Na maśle podsmaż cebulę. Dodaj ryz i dobrze wymieszaj. Dolej pół szklanki wywaru delikatnie mieszając ryż. Powtarzaj tę czynność aż ryż będzie miękki. 
Gotuj na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę.
Dopraw solą i pieprzem według uznania.


Całość proponuję podawać ze świeżym sosem z owoców leśnych i świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)