piątek, 9 września 2016

Królik z dodatkiem trawy cytrynowej

Doskonały przepis na delikatnego królika z dodatkiem trawy cytrynowej i białego wina z pure marchewkowym.


Składniki:
 oczyszczone kawałki królika 
2 ząbki czosnku
 biały pieprz, trawa cytrynowa, sól, słodka papryka, rozmaryn, tymianek
 oliwa z oliwek
 duża łyżka masła
 150 ml białego wina
 1 średniej wielkości marchewka


Sposób przygotowania:
Królika dopraw mieszanką świeżo mielonych przypraw w moździerzu.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso z każdej strony
Od czasu do czasu do rondla dolewaj białego wina. 
Marchewkę pokrój w cienkie plastry. Czosnek obierz i przekrój na dwie równe połowy.
Przyrumienione mięso z królika włóż do worka do pieczenia.
Dodaj marchewkę, czosnek, masło i resztę białego wino.


Mięso piecz minimum godzinę w temperaturze 170 stopni C.
Kolejno otwórz worek i pozostaw mięso w piekarniku około 10 minut tak, aby królik idealnie się zarumieni.

Tak przygotowanego królika podaj z puree marchewkowym.

3 komentarze:

  1. Powiem szczerze, że królika jadłam tylko w pasztetach. To udko bardzo smakowicie wyglada -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy pasztet z królika nie ma sobie równych... :) Ale tak przygotowany królik jest naprawdę pyszny :) Ps. Smakuje lepiej niż wygląda:)

      Usuń
  2. Ostatnio mięsko z królika jadłam chyba z 10 lat temu, będę musiała wypróbowac ten przepis-wygląda wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)