poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sałatka z kalmarami i krewetkami

Sałata rzymska z krewetkami i kalmarami polana sosem na bazie oliwy i czosnku.


Składniki:
główka sałaty rzymskiej, 6 krewetek
kilka sztuk kalmarów, pomidory koktajlowe z gałązkami
zielona cebulka, seler naciowy, 3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, ocet balsamico
sól, pieprz cytrynowy, suszona bazylia
 bagietka, masło , limonka

Sposób przygotowania:

Krewetki i kalmary umyj i osusz. Owoce morza dopraw świeżo mielonym pieprzem cytrynowym, sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Owoce morza piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni C.


Seler naciowy gotuj około 5 minut.
 Na patelni grillowej  podsmaż na oliwie seler naciowy i pomidory.
Warzywa wyłóż na talerz według własnego uznawania.
 Do piekarnika włóż kawałki bagietki posmarowanej masłem i czosnkiem.


Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlej trzy łyżki oliwy i 1 łyżkę octu. 
Dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
Z piekarnika na sałatkę układamy owoce morza i przyrumieniona bagietkę.
Całość polej sosem.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)