Sałata rzymska z krewetkami i kalmarami polana sosem na bazie oliwy i czosnku.
Składniki:
główka sałaty rzymskiej, 6 krewetek
kilka sztuk kalmarów, pomidory koktajlowe z gałązkami
zielona cebulka, seler naciowy, 3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, ocet balsamico
sól, pieprz cytrynowy, suszona bazylia
bagietka, masło , limonka
Sposób przygotowania:
Krewetki i kalmary umyj i osusz. Owoce morza dopraw świeżo mielonym pieprzem cytrynowym, sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Owoce morza piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni C.
Seler naciowy gotuj około 5 minut.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie seler naciowy i pomidory.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie seler naciowy i pomidory.
Warzywa wyłóż na talerz według własnego uznawania.
Do piekarnika włóż kawałki bagietki posmarowanej masłem i czosnkiem.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlej trzy łyżki oliwy i 1 łyżkę octu.
Dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
Z piekarnika na sałatkę układamy owoce morza i przyrumieniona bagietkę.
Całość polej sosem.
Całość polej sosem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)