Od dawna szukam przepisu na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe.
Żaden przepis z którego dotychczas korzystałam nie był właśnie "tym" czego szukam.
Dlatego powstało moje ciasto. Totalna improwizacja kulinarna.
Wyszło nieźle.
Składniki:
60 gr masła
100 gr gorzkiej czekolady
4 jajka
150 gr cukru
60 gr mąki pszennej
50 gr zmielonych płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżka ciemnego kakao
150 gr cukru
60 gr mąki pszennej
50 gr zmielonych płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżka ciemnego kakao
Formę na ciasto nasmaruj tłuszczem i posyp mąką.
W rondlu roztop masło z czekoladą. Masę odstaw aby wystygła.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij stopniowo dodając cukier aż powstanie puszysta masa. Do masy delikatnie wlej masło z czekoladą ciągle miksując na małych obrotach.
Dodaj mleko i mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Na koniec dodaj mąkę z płatków owsianych.
Białka ubij na sztywną masę i delikatnie mieszając połącz z resztą składników.
Płynną masę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 1 godzinę.
Składniki na polewę czekoladową:
20 gr masła, 20 gr margaryny
4 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka kakao
Tłuszcz rozpuść w rondlu na małym ogniu. Dodaj cukier puder i mleko energicznie mieszając. Polewę zdejmij z ognia i dodaj kakao.
Gdyby polewa okazała się zbyt płynna zagęść ją cukrem pudrem.
Gdyby polewa okazała się zbyt płynna zagęść ją cukrem pudrem.
Polewę czekoladową oprószyłam ciastem, które pozostało w formie do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)