wtorek, 30 lipca 2019

Zapiekane ziemniaki z rozmarynem...

Bardzo zaskoczył mnie odzew na to zdjęcie. Tyle lajków. Tyle miłych  komentarzy.
 A to przecież taki zwyczajny obiad.
To wszystko na moim istagramie. Dziękuję i zapraszam ponownie.
Poniżej zostawiam przepis na obiad bezmięsny, idealny na upalne dni.

Składniki: (2 porcje)
1/2 zielonego brokuła
5 dużych marchewek
10 małych ziemniaków
300 gr pieczarek
ok 80 gr masła
1 łyżeczka miodu
2 gałązki rozmarynu
1 gałązki tymianku
oliwa do smażenia
150 ml śmietanki 7 % 
 (może być 30 % tylko rozcieńcz z wodą 50/50)
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, świeżo mielony pieprz


Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i pokrój w grube plastry. Duś 15 minut z połową masła i miodem. Wywar przelej do innego naczynia. Marchewkę podsmaż i odstaw. Ziemniaki obierz i pokrój. Zalej wrzątkiem i odcedź zanim się zagotują. Przełóż je do woka i smaż na oliwie z czosnkiem, cebulą i rozmarynem.
 Pieczarki umyj, pokrój na plastry i podsmaż na złoty kolor. Dodaj masła i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec zalej śmietanką i duś około 3 minuty. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)