Przepis na cienką pizzę z którego korzystam od lat.
Całość dopieszczam sosem na bazie suszonych pomidorów i karmelizowanej cebuli.
No i na koniec dodatki. Uwielbiam pizzę z prosciutto, mozzarella i baby szpinakiem.
Fajnie jak na koniec wrzucisz na pizzę coś zielonego i zdrowego.
Składniki na ciasto klasyka:
250 gr. mąki typ.00 ale taka zwykła 550 też pasuję bo kilka razy robiłam...
140 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
250 gr. mąki typ.00 ale taka zwykła 550 też pasuję bo kilka razy robiłam...
140 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
25 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka suszonej pietruszki lub innych ziół
1 łyżka oliwy z oliwek
25 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka suszonej pietruszki lub innych ziół
( szynka, ser, papryka, cukinia, baby szpinak)
Sposób przygotowania:
Do wody wrzuć cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z ziołami i oliwą. Do mąki dodaj rozczyn z drożdżami. Zagnieć ciasto na gładko i odstaw na min 20 min do max 60.
Do wody wrzuć cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z ziołami i oliwą. Do mąki dodaj rozczyn z drożdżami. Zagnieć ciasto na gładko i odstaw na min 20 min do max 60.
Rozwałkuj ciasto, posmaruj sosem pomidorowym. Wrzuć dodatki i piecz pizzę 10 min w
temp. 180 i kolejne 10 temp. 150° C.
(pomidorki, papryka, oliwki, mozzarella, prusciotto)
No i sama zrobiłam sobie smaka. Jest dobrze.
Smacznego
Ależ ona apetycznie wygląda, Marzenie :)
OdpowiedzUsuń