Pomysłów na smacznego sandacza jest wiele bo to naprawdę pyszna i wartościowa ryba. Dzisiaj mój pomysł na sandacza z nutką cytrynową pieczonego z masłem i czosnkiem. Jako bardzo sycące dodatki wybrałam ryż z kurkumą i surówkę na bazie marchewki i pora.
Składniki: (2 porcje)
4 filety z sandacza, 1 łyżka masła, świeżo mielona sól, różowy pieprz (opcjonalnie cytrynowy)
sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku
200 gr ryżu parboiled, 1/2 łyżeczki kurkumy
3 marchewki, 1 por, 1/2 jabłka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie sałatki:
Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój w cienkie plastry.
Warzywa połącz z jogurtem i majonezem. Do smaku dopraw solą, czarnym pieprzem i odstaw w chłodne miejsce.
Przygotowanie ryby:
Płaty sandacza umyj i dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego w towarzystwie gniecionego czosnku i masła. Całość skrop sokiem z cytryny. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
W między czasie ugotuj ryż.
Gotowy ryż dokładnie wymieszaj z kurkumą. Dzięki temu ryż nabierze piękny kolor i delikatny łagodny posmak. Podawaj od razu po wyjęciu ryby z piekarnika.
Smacznego...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń