Aromatyczne pierniki, dzięki którym cały dom pachnie migdałami i pomarańczą... Tworząc ten przepis chciałam żeby pierniczki miały wyrazisty posmak tych właśnie składników. Osiągnęłam zamierzony cel. Zadowolona z efektów swojej pracy
mogę Wam dzisiaj z czystym sumieniem polecić ten przepis.
Składniki:
160 gr mąki ryżowej, 160 gr mąki migdałowej, 110 gr mąki pszennej plus 30 gr do podsypania
1 jajko, 2 łyżki miodu, 1 łyżki cukru trzcinowego, 70 gr masła
1 łyżeczka cukru waniliowego, skórka z 1 wyparzonej pomarańczy
2 łyżki domowej przyprawy do piernika (albo kupnej)
20 gr kakao, 1 łyżeczka olejku migdałowego, 1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Masło, miód i cukier rozpuść w rondlu i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wszystkie rodzaje mąk i kakao przepuść przez drobne sito. Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajko. Całość ubijaj mikserem dosypując mąkę z kakao. Gdy masa zgęstnieje dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękami. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach masę rozwałkuj podsypując ciasto mąką i wykrawaj średniej grubości pierniczki. Piecz 7 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu. Pierniczki zaraz po upieczeniu wyraźnie twardnieją ale już po 2 dniach są idealnie mięciutkie.
Polecam i życzę smacznego...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń