sobota, 16 grudnia 2017

Migdałowo- pomarańczowe pierniki

Aromatyczne pierniki, dzięki którym cały dom pachnie migdałami i pomarańczą... Tworząc ten przepis chciałam żeby pierniczki miały wyrazisty posmak tych właśnie składników. Osiągnęłam zamierzony cel. Zadowolona z efektów swojej pracy mogę Wam dzisiaj z czystym sumieniem polecić ten przepis.


Składniki:
160 gr mąki ryżowej, 160 gr mąki migdałowej, 110 gr mąki pszennej plus 30 gr do podsypania
1 jajko, 2 łyżki miodu, 1 łyżki cukru trzcinowego, 70 gr masła
1 łyżeczka cukru waniliowego, skórka z 1 wyparzonej pomarańczy
2 łyżki domowej przyprawy do piernika (albo kupnej) 
20 gr kakao, 1 łyżeczka olejku migdałowego, 1 łyżka sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:
Masło, miód i cukier rozpuść w rondlu i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wszystkie rodzaje mąk i kakao przepuść przez drobne sito. Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajko. Całość ubijaj mikserem dosypując mąkę z kakao. Gdy masa zgęstnieje dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękami. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.


Po 30 minutach masę rozwałkuj podsypując ciasto mąką i wykrawaj średniej grubości pierniczki. Piecz 7 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu. Pierniczki zaraz po upieczeniu wyraźnie twardnieją ale już po 2 dniach są idealnie mięciutkie.


Polecam i życzę smacznego...


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)