niedziela, 5 listopada 2017

Waniliowe fit racuchy na suchych drożdżach

Kto z nas nie lubi tradycyjnych racuchów z dodatkiem jabłek ?
Ja uwielbiam. Tym razem racuchy w trochę innej odsłonie...z powodu braku świeżych drożdży, a ogromnego smaka na racuchy.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona ich smakiem i stopniem chrupkości. Na ich korzyść przemawia mały dodatek cukru... i szybki czas przygotowania...

Składniki: ( ok 10 racuchów)
7 gr suchych drożdży,1 łyżeczka brązowego cukru, 1 szklanka ciepłego mleka 1,5 %
wydrążone ziarna z 1 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy,
1 jajko, ok 200 gr mąki pszennej, tłuszcz do smażenia (polecam olej kokosowy)
opcjonalnie : winogrona i cukier puder


Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier zalej 1/4 szklanki mleka i ostaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pozostałe mleko połącz z jajkiem i mąką. Dodaj drożdżowy rozczyn, wanilię i dobrze połącz składniki na jednolitą masę. Smaż z obu stron (po 3/4 minuty) na rozgrzanym tłuszczu.

Racuszki podawaj z odrobiną cukru pudru i wybranymi owocami. U mnie winogrona...ale mus jabłkowy też by się świetnie sprawdził.
Smacznego...

3 komentarze:

  1. takie śniadania uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają racuchy :) Bardzo lubię racuchy drożdżowe, choć także robię racuchy, gdzie do ciasta dodaję proszek do pieczenia (zamiast drożdży).

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)