wtorek, 7 listopada 2017

Czekoladowe ala' brownie z dodatkiem banana

Idealne, lekko mokre czekoladowe ala' brownie...
Każdy z nas ma pewnie swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe. Poniżej prezentuje Wam moją wersję bardzo mokrego,dzięki dodatku banana, cienkiego ciasta mocno czekoladowego...
Polecam podawać z owocami świeżych malin...



Składniki: (mała blaszka 30/20 )
 2 jajka, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 150 gr masła
1 banan, 1 płaska łyżka ciemnego kakao, 1 łyżka mąki pszennej
3 łyżeczki brązowego cukru, szczypta cukru waniliowego
100 gr świeżych malin, gorzka czekolada do posypania


Sposób przygotowania:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Banana zmiel w blenderze. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając mieszania jaj dodaj polewę z czekolady i masła oraz masę bananową. Na koniec dodaj kakao i mąkę. Połączone składniki przelej do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15/18 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu.
Podawaj po schłodzeniu.
Ps. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
Smacznego...

4 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś wypróbować przepis na brownie. Takiego ciasta jeszcze nie jadłem :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)