poniedziałek, 9 października 2017

Makaron tortiglioni z dyniowym pesto...

Kolejny sposób na pyszny obiad w godzinkę. Tym razem zainspirowała mnie dynia.
 Pasta tortiglioni w potrawce na bazie dyni podana z drobiowymi klopsikami...

Składniki:
250 gr makaronu tortiglioni, 250 gr obranej dyni piżmowej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
300 gr mielonego fileta z kurczaka, 1/2 bułki pszennej, 4 łyżki mleka 1,5 %
sól, pieprz biały, szczypta czerwonej papryki, suszona pietruszka i seler 
1 łyżka bułki tartej, łyżka masła, olej do smażenia klopsików



Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku i dodaj do mielonego fileta.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Połowę cebulki przełóż do mięsa. Do pozostałej na patelni cebuli dodaj siekany ząbek czosnku i drobno krojoną dynię. Dynię podlej wodą, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś 10/15 minut. Potrawkę zmiksuj blenderem (opcjonalnie). 

Do mięsa dodaj miażdżony czosnek, sól, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa była za rzadka dosyp odrobinę bułki tartej. Uformuj klopsiki. Klopsiki smaż na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10 minut.

W między czasie ugotuj makaron i ciepły połącz z dynią. Podawaj z gorącymi pulpetami.

Smacznego...

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)