piątek, 28 kwietnia 2017

Pieczone mini ziemniaki serwowane obok szaszłyków z krewetek i pomarańczowej mini papryczki

Dzisiaj pomysł na taki szybki w przygotowaniu pomysł na obiad z krewetkami i mini ziemniaczkami pieczonymi na oleju kokosowym. Nie będę się rozpisywać nad walorami takiego gotowania. Mam nadzieję, że zdjęcia oddają chociaż w połowie smak i prezencję tego dania.
 Tym razem bez proporcji składników, ponieważ ilość składników zależy od tego dla ilu osób gotujesz.


Składniki:
mini ziemniaki, duże krewetki, sok z cytryny, olej kokosowy
1 łyżka miodu, pomarańczowa mini papryka, gotowany brokół
sól morska, świeżo mielony pieprz czarny, opcjonalnie białe wino


Sposób przygotowania:
Na wykałaczki nabij krewetki i kawałki papryki. Ziemniaki blanszuj 5 minut we wrzącej wodzie z miodem. Odsącz je z wody i smaż na oleju na złoty kolor z obu tron, a następnie przełóż z solą do piekarnika na 10 minut (200 stopni C). W tym czasie podsmaż szaszłyki podlewając je od czasu do czasu białym winem i łyżeczką soku z cutryny. Na koniec dopraw je szczyptą pieprzu.
Nie zapomnij o kawałkach gotowanego brokułu.

Na zdjęciach powyżej moja propozycja podania. A jaka będzie Wasza?

2 komentarze:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)