poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kakaowe pierniczki

Prosty przepis na pierniki, które zawsze mi się udają.
Idealnie smakują grube, cieniutkie z lukrem czy bez.
 Wybór należy do Ciebie.


Składniki:
500 gr mąki pszennej + 100 gr do podsypywania
250 gr miodu lipowego
80 gr drobnego cukru
 65 gr masła
65 gr smalcu
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
20 gr domowej przyprawy do pierników (można użyć kupnej przyprawy do pierników)


 Miód, masło i cukier zagotuj odstaw i ostudź.


Dodaj jajko i kolejno resztę sypkich składników nieprzerwanie miksując
masę do momentu aż bardzo zgęstnieje. Gdy to nastąpi dokończ ugniatanie masy piernikowej rękoma.


Masę owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Ja swoje ciasto piernikowe przetrzymałam w lodówce dwie doby.

Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki podziel je na kawałki, które kolejno wałkuj na powierzchni posypanej mąką. Uformuj pierniki.


Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni C od 5 do 8 minut w zależności od ich grubości.
Pierniki są gotowe gdy zaczynają brązowieć po bokach.
Zdecydowanie więcej czasu zajmuje lukrowanie pierników niż ich pieczenie.
Pierniki idealnie smakują od razu po upieczeniu gdy są jeszcze lekko twarde.
Po kilku dniach stają się mięciutkie.
Zachęcam do zrobienia pierników z dodatkiem kakao. Umilmy sobie czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)