piątek, 12 sierpnia 2016

Makaron ryżowy z cukinią w roli głównej

Makaron ryżowy w połączeniu z zasmażoną cukinią z dodatkami.


Składniki:
parzony makaron ryżowy,
 2 obrane  i pokrojone w kostkę pomidory przyprawione papryką czerwoną i cayenne,
dobrze podsmażone plastry kiełbasy, 4 małe cukinie pokrojone w półksiężyce,
1/ 2 papryki czerwonej,
 drobno pokrojona w kostkę szalotka,
2 ząbki czosnku w plasterkach, świeża bazylia,
 łyżka suszonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz cytrynowy, trawa cytrynowa, majeranek, oregano,
oliwa z oliwek, oliwki faszerowane papryką- opcjonalnie,
liść pora, łyżka masła.


Sposób przygotowania:
Cukinię dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie usmaż cukinię z czosnkiem na zloty kolor. Pod koniec smażenia dodaj trawę cytrynową, odrobinę majeranku i oregano.
Całość przełóż do rondla, a na patelni blanszuj paprykę. Paprykę i kiełbaski dodaj do cukinii.
Na patelni przyrumień cebulę. Do cebuli dodaj pomidory. Po 10 minutach smażeniu na małym ogniu dodaj pomidory suszone i koncentrat. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli sos okaże się za kwaśny dodaj odrobinę brązowego cukru. Makaron przełóż do sosu pomidorowego. Pod koniec dodaj skrojony por.

Podaj z oliwkami i świeżą bazylią.


A to wersja dla prawdziwych  głodomorów.

 Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)