piątek, 12 sierpnia 2016

Makaron ryżowy z cukinią

Trzy zdjęcia. Trzy propozycje podania.
Kiedy przygotowuję cukinię z makaronem nigdy nie wiem jaki będzie efekt końcowy.
 Zawsze smakuje... to fakt, bo baza nigdy się nie zmienia. Cukinia, czerwone pomidory, papryka to podstawa. Może i Ty dodasz coś od siebie ?  



Składniki:
 makaron ryżowy
 3/4 dojrzałe pomidory
2 ulubione kiełbasy (wieprzowa, drobiowa)
4 małe cukinie
papryka czerwona
 1 szalotka, 2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
 łyżka suszonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz cytrynowy, trawa cytrynowa, oregano
czerwona papryka w proszku i cayenne, łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
 oliwki faszerowane papryką- opcjonalnie


Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
Cukinię pokrój w kosteczkę i smaż na oleju z czosnkiem i szalotką na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodaj paprykę, kiełbaski i pomidory.
 Po 5 minutach smażenia dorzuć suszone pomidory i koncentrat. Dodać masło, 1/2 szklanki wody i duś 20 minut na małym ogniu.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i podaj z potrawką.


Podaj z warzywami. m więcej warzyw tym lepiej.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)