czwartek, 30 maja 2019

Mielone z piekarnika

Smażenie tradycyjnych mielonych na oleju już jakiś czas temu zastąpiłam piekarnikiem.
Oszczędzam czas i energię, a jem zdrowiej i bez zbędnego tłuszczu. Same plusy.
Najczęściej robię ich bardzo dużo i każdego dnia podaje z innymi dodatkami.
Tym razem zielona fasolka szparagowa w maślanej panierce z kaszą jaglaną.



Składniki:  (ok 20 szt )
500 gr mielonej łopatki wieprzowej
 1 czerstwa kajzerka 
szklanka mleka (0,9 %)
1 cebula, 3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zielona lub suszona natka pietruszki
1 duża łyżka ostrej musztardy
3 łyżki tartej marchewki
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
500 gr zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła 
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
kasza jaglana

Sposób przygotowania:
Przed planowanym gotowaniem (min 1 h) namocz bułkę w mleku.
Posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Do cebulki możesz dodać szczyptę cukru dla fajnego smaku.
Dodaj do mięsa razem z odsączoną bułką, jajkiem, gniecionym czosnkiem, marchewką i musztardą.
Wymieszaj i dopraw. Dodaj bułkę tartą. Formuj mielone. Mięso wyłóż na papier do pieczenia. Piecz 30 min w temp. 190 stopni C.

Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zieloną fasolkę wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj 10 min od momentu zagotowania. Masło rozpuść na małym ogniu i wymieszaj z bułką tartą. Panierkę połącz z gorącą fasolką.

Smacznego

3 komentarze:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)