sobota, 8 czerwca 2019

Pulpety z warzywami


Kolejna wersja  na  mielone z piekarnika. Smakowity dodatek do warzyw i kaszy np. jaglanej czy bulgur.
 Tak się już zastanawiam czy nie zmienić nazwy bloga na "pulpety, mielone i spółka".

Składniki:

500 gr mielonej łopatki wieprzowej
 4 łyżki mrożonego groszku
1 mała cukinia
1  marchewka
 garść siekanej natki pietruszki
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
sól morska, pieprz,
1 łyżka pełnoziarnistej bułki tartej


Sposób przygotowania:
Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Formuj pulpety (polecam posmarować ręce olejem). Piec 30 min w temp.180 bez termoobiegu.

Smacznego.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)