Kolejna wersja na mielone z piekarnika. Smakowity dodatek do warzyw i kaszy np. jaglanej czy bulgur.
Tak się już zastanawiam czy nie zmienić nazwy bloga na "pulpety, mielone i spółka".
Składniki:
500 gr mielonej łopatki wieprzowej
4 łyżki mrożonego groszku
1 mała cukinia
1 marchewka
garść siekanej natki pietruszki
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
sól morska, pieprz,
1 łyżka pełnoziarnistej bułki tartej
Sposób przygotowania:
Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Formuj pulpety (polecam posmarować ręce olejem). Piec 30 min w temp.180 bez termoobiegu.
Smacznego.
Ale fajny pomysł. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń