wtorek, 28 maja 2019

Schab w sosie własnym

Nie przepadam za panierką. Schabowe to absolutnie nie moja bajka.
Często podaje schab duszony na wiele sposobów. 
To jedna z moich ulubionych i najprostszych wersji.

Składniki: (2 porcje)
4 grube plastry schabu, 2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
sól gruboziarnista, pieprz czarny, słodka papryka, suszona pietruszka
mondamin, 8 ziemniaków, 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 %


Sposób przygotowania:
Mięso nakłuj widelcem i podsmaż na oleju aż wyraźnie się zarumieni (od tego zależy kolor sosu). Od czasu do czasu podlej wodą. W tym samym czasie zacznij gotować ziemniaki na gładkie puree. Po 15 minutach smażenia, mięso dopraw przyprawami i musztardą. Dodaj grubo siekaną cebulę, czosnek i masło. Podsmaż często mieszając. Wlej 1/2 szk wody i duś kolejne 15 minut. Do gotowych ziemniaków dodaj jogurt i dokładnie zagnieć. Sos zagęść mondaminem lub klasycznie zasmażką na bazie mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)