Kolejny sposób na pyszny obiad w godzinkę. Tym razem zainspirowała mnie dynia.
Pasta tortiglioni w potrawce na bazie dyni podana z drobiowymi klopsikami...
Składniki:
250 gr makaronu tortiglioni, 250 gr obranej dyni piżmowej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
300 gr mielonego fileta z kurczaka, 1/2 bułki pszennej, 4 łyżki mleka 1,5 %
sól, pieprz biały, szczypta czerwonej papryki, suszona pietruszka i seler
1 łyżka bułki tartej, łyżka masła, olej do smażenia klopsików
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku i dodaj do mielonego fileta.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Połowę cebulki przełóż do mięsa. Do pozostałej na patelni cebuli dodaj siekany ząbek czosnku i drobno krojoną dynię. Dynię podlej wodą, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś 10/15 minut. Potrawkę zmiksuj blenderem (opcjonalnie).
Do mięsa dodaj miażdżony czosnek, sól, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa była za rzadka dosyp odrobinę bułki tartej. Uformuj klopsiki. Klopsiki smaż na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10 minut.
W między czasie ugotuj makaron i ciepły połącz z dynią. Podawaj z gorącymi pulpetami.
Smacznego...
Bardzo smakowity pomysł na jesienny obiad. Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDyniowe pesto? - tego koniecznie trzeba spróbować! :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z makaronem :) Przepysznie wygląda makaron z pesto ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia,
Patryk