W chłodne zimowe dni moi domownicy uwielbiają, kiedy na obiad podaje im zupy.
Dzisiaj postanowiłam podać zupę odbiegającą od tradycji polskich zup ale równie smaczną.
Składniki:
350 gr brzuszków z filetów kurczaka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/4 selera
oliwa z oliwek
1 łyżka drobno siekanego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu rybnego
6 łyżek sosu sojowego
165 ml mleczka kokosowego
100 gr makaronu do dań azjatyckich
1/2 łyżeczki cukru brązowego
Przyprawy: sól morska, papryka cayenne, vegeta, trawa cytrynowa, kurkuma, kolendra drobno mielona
Sposób przygotowania:
Marchewkę i seler pokrój w krótkie słupki, a czosnek w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż marchewkę z imbirem. Po kilku minutach dodaj seler i czosnek.
Smaż 10 minut z dodatkiem sosu rybnego i 2 łyżek sosu sojowego. Dopraw solą i kolendrą.
Całość zalej 200 ml ciepłej wody i przełóż do głębokiego rondla.
Mięso pokrój w dużą kostkę i zamarynuj (na około 30 minut przełóż do lodówki) z sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Po tym czasie podsmaż mięso i zalej 300 ml ciepłej wody. Do mięsa dodaj mleczko kokosowe. Po kilku minutach gotowania połącz warzywa z mięsem i gotuj na małym ogniu przez 15 minutach. W razie konieczności dodaj więcej trawy cytrynowej i cayenne.
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i zalej gorącą zupą.
Smacznego
Składniki:
350 gr brzuszków z filetów kurczaka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/4 selera
oliwa z oliwek
1 łyżka drobno siekanego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu rybnego
6 łyżek sosu sojowego
165 ml mleczka kokosowego
100 gr makaronu do dań azjatyckich
1/2 łyżeczki cukru brązowego
Przyprawy: sól morska, papryka cayenne, vegeta, trawa cytrynowa, kurkuma, kolendra drobno mielona
Sposób przygotowania:
Marchewkę i seler pokrój w krótkie słupki, a czosnek w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż marchewkę z imbirem. Po kilku minutach dodaj seler i czosnek.
Smaż 10 minut z dodatkiem sosu rybnego i 2 łyżek sosu sojowego. Dopraw solą i kolendrą.
Całość zalej 200 ml ciepłej wody i przełóż do głębokiego rondla.
Mięso pokrój w dużą kostkę i zamarynuj (na około 30 minut przełóż do lodówki) z sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Po tym czasie podsmaż mięso i zalej 300 ml ciepłej wody. Do mięsa dodaj mleczko kokosowe. Po kilku minutach gotowania połącz warzywa z mięsem i gotuj na małym ogniu przez 15 minutach. W razie konieczności dodaj więcej trawy cytrynowej i cayenne.
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i zalej gorącą zupą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)