piątek, 9 września 2016

Comber z królika w sosie limonkowo - koperkowym

Delikatnego mięso  królika samo w sobie jest przepyszne i zdrowe. W szczególności dla maluchów.
Królika przygotowuję na wiele sposobów. Nie mam swojego ulubionego ale ten z limonką i koperkiem zasługuje na wyróżnienie.

Składniki:
1 comber z królika
1 ząbek czosnku
1 marchewka
sok z 1/2 limonki
pęczek kopru
 biały pieprz, trawa cytrynowa, sól, tymianek
 olej rzepakowy
 duża łyżka masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mrożonego groszku


Sposób przygotowania:
Mięso umyj i oddziel od kości.
Olej, sok z limonki i przyprawy wymieszaj w misce z drobno siekanym koprem (odłóż odrobinę do dekoracji) i czosnkiem. Do miski przełóż mięso i odstaw na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni wyłóż combry z całą marynatą. Podsmaż na złoty kolor.
Dodaj marchewkę i masło. Zalej szklanką ciepłej wody i duś 40 min na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj groszek i zredukuj wywar na sos.
Mięso podaj na sosie z odrobiną jogurtu naturalnego i koperku.



Tak przygotowanego królika podaj z ulubioną kaszą jęczmienną mazurską i gotowanym brokułem.

3 komentarze:

  1. Powiem szczerze, że królika jadłam tylko w pasztetach. To udko bardzo smakowicie wyglada -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy pasztet z królika nie ma sobie równych... :) Ale tak przygotowany królik jest naprawdę pyszny :) Ps. Smakuje lepiej niż wygląda:)

      Usuń
  2. Ostatnio mięsko z królika jadłam chyba z 10 lat temu, będę musiała wypróbowac ten przepis-wygląda wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)