środa, 13 grudnia 2017

Budyń jaglano- ananasowy podany z gęstym sosem z żurawiny...

Dzisiaj szybki przepis na smaczny deser z kaszy jaglanej i dojrzałego bardzo słodkiego ananasa..
Słodycz deseru podkreśla lekko kwaśny mus ze świeżej żurawiny.


Składniki: (2 porcje)
100 gr ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 obranego ananasu
100 gr świeżej żurawiny, ok 75 ml wody, 1 łyżka brązowego cukru


Żurawinę zalać wodą, doprawić cukrem i gotować ok 15 minut. Ciepłą masę zmielić blenderem.
Kaszę i ananasa dokładnie zmielić blenderem na aksamitną masę przypominającą gęsty budyń. 
Budyń podawaj z ciepłym musem żurawinowym. 
Ps. Aby podkreślić smak budyniu dodaj do niego kilka kawałków ananasa... 

Nie przegapmy sezonu na ananasy... są teraz bardzo słodkie... po prostu idealne do deserów...

2 komentarze:

  1. Prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutki deser :) Bardzo lubię kaszę jaglaną przyrządzoną na słodko ;) Pychotka :) Fajny blog kulinarny :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)