wtorek, 7 listopada 2017

Zupa krem z buraków i innych warzyw...


Rozgrzewająca zupa krew z buraków, ziemniaków, marchewki i korzenia pietruszki.
Idealna na chłodne dni, których jest i będzie coraz więcej. Szczególnie polecam z powodu prostoty jej przyrządzania.

Składniki:
2 średnie słodkie buraki czerwone (ok 450 gr)
3 marchewki (150 gr), 1 biały korzeń pietruszki (30 gr)
3 ziemniaki (100 gr), liście pora,
szczypta soli, czarny pieprz, suszona pietruszka i seler 
50 ml śmietany 7 % (opcjonalnie)
ziarna słonecznika i dyni


Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i pokrój w grube kostki. Buraki z marchewką i pietruszką dopraw i zagotuj. Gotuj około 1 godziny. Po tym czasie do zupy dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze ok 15 minut. Na koniec opcjonalnie dodaj śmietany i dokładnie zmiel blenderem na gęsty krem.


Podawaj gorącą posypaną ziarnami słonecznika i dyni.
Co myślicie ?

4 komentarze:

  1. Takie zupy bardzo lubię :) Świetnie sprawdzają się jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie zupy z buraków uwielbiam. Niedocenione, pyszne warzywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupa krem :) Uwielbiam zupy krem :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma piękny kolor! i jest ślicznie podana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)