wtorek, 28 listopada 2017

Pulpety z kurczaka faszerowane mini mozzarallą i świeżymi listkami bazylii.

Dziś pomysł na pulpety z kurczaka faszerowane serem podane na puree ziemniaczanym obok marchewkowej sałatki. Obiad lekki smaczny i naprawdę szybki do przygotowania.
Do dekoracji wykorzystałam serca młodej sałaty, listki bazylii, paseczki czerwonej papryki i czerwoną cebulę.


Składniki (3/4 porcje):
2 pojedyńcze filety z kurczaka, 10 listków bazylii
3 łyżki śmietany 12 %, 1 żółtko, sól, biały pieprz, słodka papryka
mini kulki mozzarelli, 1 łyżka bułki tartej, olej kokosowy
8 dużych ziemniaków, łyżka masła
4 marchewki, 1/2 pora, 1/2 jabłka, 1 mała czerwona cebulka
kopiasta łyżka majonezu light lub jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania sałatki:
Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por i czerwoną cebulę drobno posiekaj. Warzywa połącz z majonezem lub jogurtem. Sałatkę dopraw solą, pieprzem i odstaw w chłodne miejsce.

Sposób przygotowania pulpecików:
Do wysokiej miski przełóż drobno pokrojone mięso, żółtko, bazylię i śmietankę. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką. Całość dokładnie zmiel blenderem. Do jednolitej masy dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Płaskie placuszki z masy kurczaka faszeruj mini serem i zwijaj w formie pulpetów. Kolejno podsmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor i przełóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut (160 stopni C).
 W między czasie ugotuj ziemniaki i zagnieć z masłem na puree.

Smacznego...

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne te pulpeciki z kurczaka :) Bardzo lubię takie dania na obiad :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. WSpanialy obiad pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)