czwartek, 23 listopada 2017

Okoń morski z kuskus i lekką sałatką...

Sałata rzymska z warzywami, kasza kuskus i smażona cukinia to idealne dodatki do pieczonej ryby. Tym razem w mojej kuchni króluje okoń morski. Ryba, którą bardzo lubię i polecam.
Całości dopełnia słodki smak granatu. 
Sezon na owoce granatu trwa... są teraz mocno czerwone i wspaniale smakują...

Składniki: (2 porcje)
1 główka rzymskiej sałaty, 1 czerwona cebula, 5 rzodkiewek, 1/4 czerwonej papryki, 1/2 granatu
oliwa z oliwek, 1 mała cukinia, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz cytrynowy
1/2 cytryny, 2 okonie morskie, 100 gr kaszy kuskus


Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i oliwą. Tak doprawione plastry warzywa dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Rybę oczyść, dopraw solą, pieprzem i obficie skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Doprawione ryby włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika.
 Piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni C. 

W między czasie plastry cukinii podsmaż z obu stron na złoty kolor. Warzywa pokrój i ułóż na talerzu według uznania. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Upieczoną rybę wyłóż obok kaszy i warzyw. Danie obficie skrop oliwą z oliwek.
Na koniec wyłóż ziarna granatu.
Smacznego...

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałabym się pokroić za dobrego okonia. Ale mi narobiłaś ochoty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda te danie :) Bardzo kolorowo na talerzu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje dziecko zaraz by w oku grzebało :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)