sobota, 25 listopada 2017

Niedzielne roladki ze schabu hojnie faszerowane...

Zaskocz Swoich domowników niedzielnymi roladkami.
Faszerowane szynką prosciutto, szpinakiem i mozzarellą podane na sosie własnym idealnie pasują do kluseczek śląskich.

Składniki na roladki:
2 plastry schabu, 2 solidne garście młodego szpinaku, 4 plastry szynki prosciutto
1 łyżeczka masła, 1/2 mozzarelli, sól, świeżo mielony pieprz czarny
mieszanka oleju i oliwy do smażenia, opcjonalnie- mondamin do zagęszczenia sosu


Sposób przygotowania:
Schab potłucz na bardzo cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Kolejno równomiernie na mięso wykładaj szynkę (po 2 plastry), liście szpinaku, ser, cienko krojony czosnek i masło. Rolady zwiń i obsmaż na tłuszczu zaczynając od miejsca złącza rolad, tak aby się nie rozkręciły. Ewentualnie użyj wykałaczek. Podsmażone na złoty kolor rolady zalej wodą (ok 150 ml) i duś na małym ogniu przez 15/20 minut. Rolada wypuści soki, które po redukcji  będą idealną bazą naszego sosu. W razie konieczności sos zagęść mondaminem.


Plastry roladek podałam obok malutkich kluseczek śląskich i ćwikły z buraków z dużą ilością świeżego chrzanu.
Przepisem na kluseczki śląskie dzieliłam się już z Wami kilkakrotnie m. in podając przepis na chrupiącą kaczkę.
  Kluseczki śląskie- idealny dodatek na niedzielny obiad

Życzę Wszystkim smacznej niedzieli...

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie roladki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oy tak hojnie ,bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wyglądają te roladki ze szpinakiem i serem ;) Pyszny obiadek ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)