piątek, 17 listopada 2017

Mini fit szarlotki z antonówkami...

Smak Antonówek już zawsze będzie mi się kojarzył z babcinymi przetworami. 
Mus z tych jabłek... jak dla mnie...najlepszy do szarlotki.
Dzisiaj mój sposób na szybkie, bardzo kruche przepyszne fit szarlotki bez dodatku cukru...


Składniki: (2 mini szarlotki)
1 żółtko, 1 łyżka masła, szczypta proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżki musu z antonówek (u mnie z 4 jabłek )


Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy w jednolitą masę i przekładamy w folii do lodówki na 30 minut.
3/4 schłodzonego ciasta wyłóż na spód i boki foremek tworząc zagłębienie dla musu. (patrz zdjęcie wyżej). Szarlotki napełnij jabłkowym musem.  Na wierzch ciastek zetrzyj resztę ciasta, a boki pozwijaj do środka.


Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu około 30 minut.
Podawaj godzinę po upieczeniu. Najlepiej smakują z bitą śmietaną...
Smacznego...

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Od razu chce się biec do kuchni i robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na przyrządzenie pysznego i szybkiego deseru :) Pysznie to wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe ale pewnie dużo przyjemności sprawiły.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)