poniedziałek, 20 listopada 2017

Czekoladowy bydyń z kaszy jaglanej z żurawinową frużeliną

Jeśli lubisz budyń czekoladowy to moja propozycja z pewnością Cię zainteresuje...
Poniżej dziele się z wami moim pomysłem na budyń z kaszy jaglanej i bardzo gorzkiej czekolady.
Pierwsza wersja klasyczna z owocami jagód i płatkami migdałowymi.
Drugą wersję budyniu w słoiczku wzbogaciłam musem z owoców mango i frużeliną żurawinową...


Składniki (2 słoiczki deseru)

Frużelina żurawinowa: 
100 gr świeżej żurawiny, 2 łyżki płynnego miodu lipowego, 1 łyżeczka masła

Czekoladowy budyń:
100 gr kaszy jaglanej, 100 ml mleka 0,5 %,  40/50 gr gorzkiej czekolady (78 % kakao)

Dodatkowo:
1 mango, 1 kostka tartej czekolady do dekoracji


Przygotowanie frużeliny:
Na maśle podsmaż owoce żurawiny. Dodaj odrobinę wody (50 ml) i duś 5 minut często mieszając. Podczas mieszania staraj się zagniatać owoce. Po tym czasie dodaj miód i po chwili odstaw do wystygnięcia.

Przygotowanie budyniu:
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W lekko gotującym się mleku rozpuść czekoladę. Do masy czekoladowej dodaj ciepłą kaszę. Połącz składniki za pomocą blendera na jednolitą masę. Osobno zmiel mango.

Na dno słoiczka wyłóż kolejno frużelinę, ciepły budyń i mus mango. Całość udekoruj tartą czekoladą.
Smacznego...

2 komentarze:

  1. Na taki budyń możesz mnie zaprosić :) Przybędę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam budyń czekoladowy oraz waniliowy :) Pysznie wygląda ten budyń :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)