środa, 18 października 2017

Tradycyjnie długo-pieczona soczysta kaczka z żurawiną

Moja propozycja tradycyjnego obiadu.
 Soczysta kaczka pieczona z minimalną ilością przypraw i odrobiną żurawiny podana obok klusek śląskich. Jako dodatki w pierwszej wersji cukinia i zapiekany na maśle kalafior w panierce. Druga wersja  z sałatką z marchewki i pora, na którą przepis znajdziecie w poście sałatka z marchewki i pora.  Przygotowanie kaczki według moich przepisów jest czasochłonne. Nie jestem zwolennikiem pieczenia kaczki 30 minut. Dla mnie jest wtedy zwyczajnie surowa. 
Czasem warto poświęcić trochę czasu w kuchni bo taka wersja kaczki zawsze jest soczysta w środku, a krucha i chrupiąca na zewnątrz...


Składniki: (4 porcje) 
2 udka z kaczki, 2 filety z kaczki 
2 łyżki żurawiny, sól, pieprz czarny
0,5 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko
szczypta kurkumy, 1 łyżeczka oleju


Sposób przygotowania:
Kaczkę dokładnie oczyść, natnij i w nacięcia włóż suszoną żurawinę. Posól i popieprz.
Mięso przełóż do woreczka do pieczenia. Piecz 1,5 godz w temperaturze 160 stopni C. Po 1,5 godziny mięso wyłóż z woreczka i piecz kolejne 15 minut. W między czasie ugotuj ziemniaki i gorące przepuść przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dodaj szczyptę soli, kurkumy, jajko, olej i mąkę. Składniki dokładnie połącz i uformuj kluseczki lub medaliony. Kluski gotuj we wrzącej wodzie około 3 minuty (w zależności od wielkości). Gęsty i aromatyczny sos przygotowuje na bazie esencji z kaczki z woreczka zagęszczając go odrobiną ciemnego mondaminu.
 Ps. Sposób na sos sprawdza się, gdy kaczka jest naturalnego chowu i nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.

Smacznego...

4 komentarze:

  1. Fajnie to danie podałaś. Typowo polskie i apetyczne danie. Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda pieczona kaczka :) Takie mięso należy koniecznie długo piec. Też uważam, że mięso z kaczki powinno się długo piec. Tak krótko pieczone mięso jest twarde.

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)