środa, 3 maja 2017

Leczo z cukinii z makaronem ryżowym i domową wędliną

Sycące połączenie warzyw z domową wędliną i makaronem ryżowym to jeden z ulubionych posiłków mojej rodziny. Przed świętami wielkanocnymi co roku w moim domu przygotowujemy domowe wędliny. Wiadomo, że co domowe to domowe. Zrobiliśmy jej zdecydowanie za dużo i to czego nie zjedliśmy zamroziłam. Dzisiaj pokażę Wam mój sposób na jej wykorzystanie jako dodatek do lecza.


Składniki:
1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 swojskie kiełbaski (wołowo- wieprzowe)
3 mini papryczki (żółta, pomarańczowa i czerwona), 1 opakowanie makaronu ryżowego
3 małe cukinie, 3 łyżki gęstego keczupu, 1 łyżka koncentratu, 2 pomidory (bez skórki)
1 łyżeczka kaparów, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka masła

Przyprawy: 
sól morska (gruboziarnista), świeżo mielony pieprz czarny, cayenne, słodka papryka, oregano
 kilka listków bazylii do dekoracji


Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia warzyw i wędliny. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plastry. Cukinię pokrój w średniej wielkość połówki półksiężyca. Mini paprykę pokrój w plastry.
  Wędlinę w plasterkach przełóż do piekarnika na 10 minut (200 stopni C).

Na łyżeczce oleju przyrumień posoloną cukinię (ok 12 minut). Na drugiej patelni podsmaż cebulę i czosnek wykorzystując pozostały olej. Po kilku minutach dodaj paprykę. Zarumienione warzywa przełóż do cukinii i zalej odrobiną wody ( u mnie 100 ml). Dodaj keczup, koncentrat, kawałki pomidora i masło. Dopraw do smaku.
Kiełbaskę przełóż do lecza i gotuj wszystko razem nie dłużej niż 5 minut.
W między czasie zaparz makaron we wrzątku i przełóż na patelnię.


Makaron powinien wsiąknąć sos i zabarwić się na czerwono. Przejmie aromaty całego sosu.
 Leczo udekoruj liśćmi bazylii i daszkami z mini papryczek. Serdecznie polecam.
W szczególności smakoszom makaronu ryżowego...


10 komentarzy:

  1. Lecza z makaronem ryżowym jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę pyszne połączenie polecam :)

      Usuń
  2. Takiej wersji lecza jeszcze nie jadłam. Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam i cukinię i makaron ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz cukinię i makaron ryżowy to leczo będzie Ci smakować :)

      Usuń
  3. Z makaronem nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie, ze chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)

    Skusiłabym się na takie danie:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cała przyjemność po mojej stronie :) Ciesze się, że danie się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)