czwartek, 4 maja 2017

Beszamelowa ala' lasagne z pora i kurczaka

Dlaczego nie??? Zdecydowanie tak.
Myślałam dlaczego nie spróbować czegoś innego tylko ciągle ta lasagne bolognese. 
 Smakosze mojej beszamelowej lasagne powiedzieli zdecydowane tak.
Zaimprowizowałam łącząc różne smaki, które tak jakoś naturalnie mi do siebie pasowały.
Bo kto nie lubi delikatnego połączenia kurczaka i pora ??? 
Ja lubię i bardzo polecam. Zobaczcie efekty moich kombinacji.


Składniki (2/3 osoby):
1/2 pora, 300 gr mięsa mielonych filetów z kurczaka,
1 ugotowana marchew, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oleju kokosowego
50 ml śmietanki 7 % (temp. pokojowa), 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego
płaty makaronu do lasagne (8), 2 łyżki tartej mozzarelli
mielony w młynku tymianek, czarny pieprz i sól morska

Sos beszamel:
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka 0,5 % (temp. pokojowa)
szczypta gałki muszkatołowej, soli i białego pieprzu


                                               Sos                                                      Makaron

 
                                              Mięso                                           Makaron i marchew

                                          Sos śmietanowy                                       Mięso

Makaron, Sos śmietanowy, Sos beszamel, Ser i dodatki do dekoracji

Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Mięso dopraw zmielonymi w młynku przyprawami i podsmaż na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Smaż około 7 minut często mieszając. 
Na kolejnym rondlu rozgrzej olej kokosowy. Pora pokrój w plastry i podsmaż na oleju. Gdy por się zarumieni zalej go mieszanką wody (200 ml) ze śmietaną. Sos zagotuj posól i odstaw. Sos jest bardzo rzadki ale taki był mój cel, bo chodzi o to aby makaron w czasie pieczenia go wchłonął.


Przygotowanie sosu beszamel:
Do rozpuszczonego masła gotującego się na małym ogniu dodaj mąkę. Po chwili energicznego mieszania wlej mleko. Sos gotuj kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dopraw go według własnego uznania.
Warstwy lasagne wyłóż do naczynia żaroodpornego tak jak na zdjęciach powyżej.


Lasagne zapiekaj około 40/45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika lasagne odstaw na kilka minut.
Życzę powodzenia i smacznego...

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i niezwykle smakowita! Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie za pozytywny komentarz :) Była pyszna, a przy tym bardzo delikatna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)