sobota, 1 kwietnia 2017

Zielone szparagi zapiekane z szynką podane z domowym makaronem i warzywami kuchni azjatyckiej...

Skomplikowane??? Nic bardziej mylnego... Co prawda taki obiadek wymaga kilku składników, które nie zawsze znajdziemy w naszej kuchni... Za to naprawdę jest szybki do przygotowania.
A zielone szparagi po prostu rozpływają się w ustach. Dodatkowym plusem takiego posiłku jest  mała ilość przypraw. Dzięki temu makaron jest bardzo delikatny, co dodatkowo podkreśla smak szparagów i kolorowych warzyw.


Składniki (2 porcje):
12 szt zielonych szparagów, 100 gr domowego makaronu
4 plastry szynki długo- dojrzewającej
100 gr mrożonej mieszanki warzyw do kuchni azjatyckiej
(kiełki fasoli mung, por, słodki groszek, czerwona papryka, żółta marchewka
pędy bambusa ), 1 łyżka oleju kokosowego, olej rzepakowy
biały pieprz, trawa cytrynowa, ziarna dyni i słonecznika do dekoracji


Sposób przygotowania:
Szparagi obierz i gotuj 5 minut bez zanurzania główek w wodzie. Odcedź i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makaron ugotuj lekko al-dente. Kilka szparagów owiń szynką. Wszystkie skrop olejem i zapiekaj 10 minut w piekarniku. Temperatura 200 stopni C. 
Na oleju kokosowym podsmaż mrożone warzywa. Po 5 minutach smażenia dodaj makaron. Dopraw pieprzem i trawą cytrynową.


Zapiekane szparagi podaj na potrawce z makaronu. Obiadek udekoruj ziarnami czy innymi warzywami według własnego uznania. Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)