piątek, 21 kwietnia 2017

Pstrąg łososiowy z pełnoziarnistymi grzankami i sosem czosnkowym

Ryba w piątek???
Trochę klasycznie, ale dlaczego nie skoro tak jest pysznie. Dzisiaj pstrąg łososiowy pieczony z solą morską, pieprzem cytrynowym i masłem. Jako dodatki polecam grzanki z pomidorkami koktajlowymi obficie skropione oliwą z oliwek i wyrazisty sos czosnkowy. Całość dopełnia mix mojej ulubione sałaty z kwiatami.


Składniki:
1 pstrąg łososiowy, 6 pomidorków koktajlowych
1/2 bagietki pełnoziarnistej z ziarnami, 1 gruby plaster cytryny
oliwa z oliwek, 3 plastry masła, pieprz cytrynowy, sól morska
mix sałaty z kwiatami, jogurt naturalny 0,1 %, 3 ząbki czosnku
szczypta oregano


Sposób przygotowania:
 Pstrąga oczyść i umyj. Dopraw solą i pieprzem. Wnętrze pstrąga skrop sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. 
Do ryby włóż plastry masła i wstaw do piekarnika na 25 minut.
W tym czasie umyj sałatę i pomidorki. Bagietkę pokrój na grubsze plastry. 
Po 25 minutach do ryby dołącz pomidorki ułożone na kawałkach bagietki. Piecz kolejne 5 minut w temperaturze 180 stopni C.


Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą oregano.
Sałatę wyłóż obok gorących grzanek i ryby.


Przed podaniem całość obficie skrop oliwą z oliwek.
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)