czwartek, 13 kwietnia 2017

Pieczona cielęcina podana po królewsku na ryżu basmati...

Dlaczego po królewsku?
Bo tak ułożona papryka i sałata tworzy na talerzu obraz korony.
Lubie proste w przygotowaniu dania, które można podać w ciekawy sposób. Myślę, że tak podana cielęcina należy do takich dań. Dzięki prostej marynacie mięso smakuje rewelacyjnie.


Składniki:
300 gr cielęciny, 2 małe ząbki czosnku, sól morska
świeżo mielony pieprz czarny, słodka papryka
liść laurowy, ziele angielskie, 2 /3 łyżki oleju rzepakowego
1 mała główka sałaty rzymskiej, 1/2 papryki czerwonej
100 gr ryżu basmati, 1/2 pora


Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie oczyść i pokrój na medaliony, a por i czosnek pokrój na cienkie plastry. Mięso marynuj w oleju z dodatkiem pora, przypraw i czosnku minimum przez 3 godziny. Mile widziana marynata mięsa nawet do 12 h.
Po tym czasie zarumień mięso na patelni teflonowej. Po kilku minutach smażenia zalej wodą, przykryj i duś 1 godzinę na małym ogniu. Zredukuj nadmiar wody jeśli zależy Ci na gęstym sosie.


Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sałatę obierz z listków, a paprykę pokrój w długie i cienkie plastry. Warzywa ułóż na ryżu i mięsie jak na zdjęciach.


Z serca sałaty stwórz koronę będącą oparciem dla papryki...
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)