czwartek, 27 kwietnia 2017

Piątkowe pulpety z jajek i ryżu


Pulpety z ryżu i jajek idealnie pasują do piątkowego lunch boxa. Bezmięsne, ale równie sycące i smaczne. Często słyszę pytanie: Czy nie rozlecą podczas smażenia ? Moja odpowiedź brzmi nie. Jest jednak kilka warunków, które trzeba spełnić aby temu zapobiec. Pulpety wyrabiaj wilgotnymi dłońmi. Pamiętaj o wysokiej temperaturze smażenia i zaopatrzeniu się w nieprzywierającą patelnię. Jeśli takiej nie posiadasz lepiej upiecz je w piekarniku.



Składniki:
100 gr ugotowanego ryżu proboiled, 2 ugotowane jajka na twardo
1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku, sól morska, biały pieprz
olej kokosowy do smażenia


Ugotowane jajka dokładnie zagnieć widelcem i przełóż do ryżu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zagnieć masę na pulpety. Pulpety wyrabiaj wilgotnymi dłońmi. Smaż na nieprzywierającej patelni na wcześniej rozgrzanym oleju kokosowym po 5 minut z każdej strony.
Pulpeciki powinny odpowiednio się zarumienić.


Powyżej na zdjęciu mój piątkowy lunch box z owsianką jaglaną, słonecznikiem i siemieniem do którego polecam jogurt naturalny. I oczywiście pulpety... w towarzystwie gotowanego kalafioru...

2 komentarze:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)