niedziela, 23 kwietnia 2017

Jabłko z żurawiną zapiekane pod maślanym ciastem

Taki szybki w przygotowaniu deser na niedzielne popołudnie...
Polecam dla fanów jabłka i kruszonki.


Składniki (2 porcje):
1 jabłko, 1 łyżka żurawiny, szczypta cynamonu (opcjonalnie) 
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżeczka płatków migdałowych


Mąkę, cukier, masło i płatki owsiane połącz w kulkę i odstaw do zamrażalki na 15 minut. W między czasie jabłko pokrój na małe kawałki i ułóż w tatrach do pieczenia razem z suszoną żurawiną.
Opcjonalnie jabłka dopraw cynamonem. Na owoce zetrzyj na grubych oczkach zamrożone ciasto maślane. Ciasto posyp płatkami migdałów.


Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C i kolejne 10 minut w 140 stopniach C.
Na wierzch deseru wyłożyłam kawałki pieczonych jabłek.
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)