sobota, 29 kwietnia 2017

Ala szakszuka z jajami przepiórczymi i mini szparagami

Tyle pysznych składników na jednej patelni... Hmmm... To po prostu musiało być dobre i było.
 Jak gdzieś słyszałam, ile szakszuk tyle przepisów. Dziś przekaże Wam mój pomysł na szakszukę. Przyrządziłam ją na bazie domowej pulpy pomidorowej z jajami przepiórczymi. Dlaczego przepiórcze? Bo zdecydowanie kocham ich smak i akurat tak się złożyło, że miałam je pod ręką.
Jeśli wolisz użyj jaj kurzych. Wybór należy do Ciebie. 
Polecam na sycące niedzielne śniadanie.


Składniki:
1/2 czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 6 mini szparagów
1 domowa wędlina w plasterkach (opcjonalnie)
4 bardzo dojrzałe pomidory, zielony szczypior z dymki
pomarańczowa mini papryka, sól morska, kumin
1 łyżka gęstego keczupu, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1 łyżka masła


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokrój w bardzo cienkie plastry i podsmaż na oleju kokosowym.
Smaż na bardzo małym ogniu często mieszając. W między czasie pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i zmiel blenderem. Szparagi gotuj 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli tak jak ja używasz mini szparagów nie musisz ich wcześniej obierać.

Do lekko zarumienionej cebuli dodaj pulpę, masło i keczup. Dopraw solą, kuminem i gotuj kilka minut na małym ogniu aby nadmiar wody wyparował. Na sos pomidorowy wyłóż kiełbaskę, plastry papryki i kawałki szparagów. W wybranych miejscach dodaj jaja przepiórcze. Patelnię przykryj i zaczekaj aż jaja się zetną (3/4 minuty). Przed podaniem danie posyp siekanym szczypiorem.

W wersji śniadaniowej podawaj z pieczywem. W wersji obiadowej polecam ryż proboiled.
Powodzenia i smacznego...




4 komentarze:

  1. Wypróbuję, ale z jajkami kurzymi :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szakszuka z jajami kurzymi też jest pyszna:) Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)