poniedziałek, 20 marca 2017

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem

Na ostatnich zakupach udało mi się nabyć cudowny kawałek szynki wieprzowej.
Zainspirował mnie do zrobienia tych właśnie zrazów faszerowanych liśćmi szpinaku i czosnku.
Moje zrazy obficie przyprawiłam świeżo mielonym pieprzem, którego smak złagodziłam masłem.  
Zrazy podałam z sałatką z selera naciowego i jogurtu naturalnego. Taka sałatka wspaniale smakuje z jabłkiem. Co myślicie?


Składniki:
400 gr szynki wieprzowej (kulka) 
2 ząbki czosnku, 250 gr szpinaku 
2 łyżki masła, sól, świeżo mielony pieprz czarny
tymianek, 250 gr selera naciowego, siemię lniane
ziarna słonecznika, 3 łyżka jogurtu naturalnego 0,1 %
1 jabłko (opcjonalnie)
 

Sposób przygotowania:
 Mięso pokrój i potłucz na cienkie plastry. Szpinak podsmaż na maśle z dodatkiem gniecionego czosnku. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na ubite mięso wyłóż farsz, zwiń i zapnij wykałaczkami. 
Na nieprzywierającej patelni podsmaż zrazy na złoty kolor. Kolejno przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i zalej wodą (ok 300 ml) z łyżką masła. Dopraw tymiankiem i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij wykałaczki z mięsa i piecz jeszcze 20 minut bez pokrywki.


W czasie pieczenia mięsa seler pokrój w małe kawałki. Do selera dodaj siemię lniane, ziarna słonecznika i jogurt naturalny. Opcjonalnie dodaj kawałki jabłka. Sałatkę przed podaniem schłódź w lodówce.
Jeśli wolisz aby danie było bardziej sycące podaj je z ulubioną kaszą gotowaną z wywarem ze zrazów.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)